esmaspäev, 29. september 2008

LIHTNE KAKAOKOOK

KOOGI ISELOOMUSTUS:

See on hea, pehme ja väga lihtsalt tehtav kook, mida tuleb rahulikult järk-järgult nagu saagides lõigata, et katki ei läheks. Kui ühe hooga noa algusest lõpuni läbi koogi tõmbab, siis võib kook katki minna. Eelistasin süüa lusikaga, kuid saab ka käest süüa.
Pidulikumaks juhuks võib koogi katta shokolaadi glasuuriga ja selle peale veel marju või puuviljatükikesi panna.
Glasuuri tegemiseks sulatada 100 g shokolaadi ja 1 spl võid, segada omavahel, kanda soojale või jahtunud koogile ja panna külmkappi, et glasuur hanguks. Shokolaadi on mugav sulatada väikesteks tükkideks murtult mikrolaineahjus tavalise soojendamise reziimi peal, pannes esialgu 20 sekundit, siis vajutada lusikaga shokolaaditükikeste peale, et veenduda, kas on hakanud juba sulama ja siis panna veel 20 sekundiks.
Glasuuriga kaetud seda kooki on kõige parem lahti lõigata siis kui glasuur ei ole veel päris kõvaks muutunud, muidu võib pealmine kiht veidi mureneda.


VAJA LÄHEB:

2 muna
2 detsiliitrit suhkrut
2 supilusikatäit kakaopulbrit
2 detsiliitrit nisujahu
1 teelusikatäis soodat
2 detsiliitrit hapukoort

ümmargust koogivormi
küpsetuspaberit

Suure ahjuplaadi peal küpsetamiseks võtta kõiki aineid topeltkogus.


TEGEMISÕPETUS:

2 muna kloppida kausis kahvliga lahti

2 detsiliitrit suhkrut segada teises kausis 2 supilusikatäie kakaoga korralikult läbi, et kakao ei jääks tükki.

2 detsiliitrit jahu segada 1 teelusikatäie soodaga, et soodatükke ei jääks.

Lahtiklopitud munade hulka valada kakaoga segatud suhkur, soodaga segatud jahu ja 2 detsiliitrit hapukoort. Taigen segada korralikult läbi ja valada koogivormi, mille põhi ja küljed on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Küpsetuspaberist sobiva tüki lõikamiseks laota küpsetuspaber ümmarguse koogivormi peale ja jäta külgedelt üle koogivormi kõrguse jagu, vajuta küpsetuspaber korralikult koogivormi põhja ja külgedele, külgedelt tuleb osaliselt kortsutada, et paber oleks igalt poolt vastu koogivormi serva. Proovi taigen valada ühe hooga koogivormi keskele, siis kalluta õrnalt vormi nii ühele kui teisele kui kolmandale poole, sellel ajal vormist kinni hoides hoia kinni ka küpsetuspaberist, et see paigast ei nihkuks, aga kallutada võib väga vähe. Peale seda veendumaks, et tainas on katnud terve koogivormi põhja, tee sõrmega ring mööda koogivormi äärt seestpoolt, et veenduda, et igal pool vormi ääres on põhja peal tainas, kui ei ole siis lükka lusika abil sinna.

Enne taigna tegemist panna ahi sooja 200 kraadi juurde.


Koogivorm panna ahju ahjurestile, mis on pandud keskmisesse vahesse.

Küpsetada 20 minutit.

Koogi valmidust saab kontrollida puust hambatikuga. Torka tikk koogi sisse ja katsu kui tikk on täiesti puhas ja kuiv, on kook valmis. Kui tikk on märg või koogitükikestega koos, peab veel küpsetama.